Zgodovina

Plavalno društvo Maribor (in plavalna šola PINGO) je bilo ustanovljena leta 2005/06. V prvem letu šolanja je bilo 10 članov, po večini so bili to plavalci, ki so prestopili iz drugih klubov in so bili razporejeni v vse starostne skupine od najmlajših (neplavalcev) pa vse do veteranov.

Že v naslednjem šolskem letu 2006/07, se je število članov podvojilo in sicer na 30 članov, ki so bili razporejeni v vse starostne skupine od najmlajših (neplavalcev) pa vse do veteranov.

Šolsko leto 2007/08 je prineslo precej sprememb. Ob pričakovanju, da se bo klub pričel širiti, se je Plavalno društvo Maribor okrepilo s izobraženimi trenerji, učitelji in vaditelji, ki imajo veliko znanja na področju plavanja, prav tako pa imajo tudi izkušnje pri delu z otroki. Po večini so to mladi, ambiciozni ljudje, ki so pridobili formalno izobrazbo na Fakulteti za šport v Ljubljani in so tudi sami bili uspešni plavalci ali pa jim je ta šport pri srcu. Število članov se je v tem letu podvojilo, glede na leto poprej, na okrog 70 članov.

V sezoni 2008/09 je bilo za Plavalno društvo in Plavalno šolo PINGO zelo uspešno. Strokovno in sistematizirano delo, pravilen pristop in odličen ekipni duh, ki krasi celotno ekipo trenerjev in plavalcev, so pogoji s katerimi je PINGO postal vidnejši med plavalnimi šolami po Sloveniji. Naše trenerje prepoznavajo na vsakem koraku, tako na bazenih kot tudi izven njih. Z relativno majhnim številom plavalcev se lahko pohvalimo z več kot 100 medaljami na tekmovanjih v Sloveniji in tujini. Nela Marin je plavalka, ki je prešla vse faze naše šole in postala dvakratna Državna prvakinja Slovenije za poletno sezono v kategoriji mlajših deklic. Prav tako Luka Dover, Jernej Meden sta odlična plavalca z državnimi naslovi in vrhunskimi rezultati. Z veliko ekipo letnikov 1999 in mlajših, dečki in deklicami si PINGO v prihodnje lahko obeta izjemne rezultate in odlično vzdušje tudi za Vašega otroka. Prvi cilj, ki ga želimo pri vsaki skupini doseči, je povezati vse plavalce med seboj v ekipo iz katere otroci pridobivajo nova prijateljstva za vse življenje.

V sezonah 2009/10 in 2010/11 smo nadaljevali z uspešnim delom. Odlično delo plavalne šole smo nadgradili v letošnji sezni (2010/11) s kar 11-imi naslovi državnih pravkov v kategoriji dečkov in številnimi drugimi medaljami na raznih tekmovanjih.

V pretekli sezoni je imelo društvo nekoliko upada in zmanjšanja števila programov v plavalni šoli, kar se je poznalo pri aktivnostih v društvu. Nekaj večjih uspehov so pokazali naši mladi plavalci in plavalke, ki so osvojili ducat medalj na državnih prvenstvih.

Sezona 2014/15, ki se pravkar pričenja, napovedujemo pa leto sprememb in dviga upešnosti.